Bakanlık Soru Havuzu Çalışmaları
1841
09:18
11.11.2019

Bakanlığımızca yürütülen soru havuzu çalışmaları için ilimiz okullarından bu çalışmaya katılacak pilot okulların dikkat edeceği hususlar ve yararlanabilecekleri dökümanlar. 

DYK kurslarında ögretmen ve ögrencilerimize kaynak oluşturması açısından illerin katkısıyla soru havuzu oluşturulacaktır.  Pilot okullarımızın hazırladıkları soruları en geç 30 ekim 2019 tarihinde bakanlığa göndermeleri gerekmektedir.

Gönderilen sorular bakanlığın bünyesindeki uzman öğretmenler tarafından ölçme değerlendirme ve bilimsel uygunluk kriterlerine göre incelendikten ve gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra DYK kurslarında kullanılmak üzere soru havuzuna atılacaktır. Bu sorular başka bir yerde kullanılmayacaktır. Bu çalışmaya katılım öğretmenlerimizin isteğine bağlıdır. Önemli olan gönderilen soru sayısının çokluğu değil, soruların nitelikli ve özgün olmasıdır.

Aşağıdaki bağlantılardan gerekli belge ve bilgileri edinebilirsiniz, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Okullarımız hazırlanan soruları aşağıda bulunan klasör düzeninde gruplayıp doğrudan bakanlığın ilgili e posta adresine göndereceklerdir

liseler için soru gönderilecek e posta adresi soruhavuzulise@meb.gov.tr

Ortaokullar için soru gönderilecek e posta adresi soruhavuzuorta@meb.gov.tr

İngilizce için soru gönderilecek e posta adresi soruhavuzuing@meb.gov.tr

 

SORU HAZIRLAMA FORMU

SORU KONTROL LİSTELERİ

BİLGİLENDİRME SUNUSU

Çoktan Seçmeli Soru Hazırlamada Temel İlkeler

SORU GÖNDERME KLASÖR DÜZENİ


Çoktan Seçmeli (Seçme Gerektiren) Madde

Madde Kökü:Soru Cümlesi ya da eksik cümle.

Seçenekler (Şıklar):Madde kökünü izleyen seçimlik cevaplar.

 Doğru Cevap:Maddenin doğru cevabı.

 Çeldiriciler:Öğrenme düzeyi açısından tam öğrenme düzeyine ulaşmamış öğrenciye hatalı olduğu halde doğru gibi görünen seçenekler.

 

Çoktan seçmeli madde türü, objektif madde türleri arasında en esnek olanıdır. Tekniğine uygun yazıldığında, yazılı anlatım, özgünlük ve yanıtları düzenleme becerileri hariç; sadece hatırlama düzeyinde değil, kavrama, yorumlama, uygulama, analiz gibi üst düzey zihinsel süreçlere karşılık gelen kağıt-kalem testleriyle ölçülebilen eğitim hedeflerinin çoğunu yoklamak için kullanılır. (Thorndike, 2005)


Çoktan Seçmeli Madde Türleri:

Ø  DOĞRU CEVABA GÖRE SINIFLAMA

Doğru cevabı kesin ve tek olan maddeler: Seçeneklerinden sadece birinin doğru, diğerleri kesinlikle yanlış olan maddelerdir. En sık kullanılan madde türlerindendir. Genellikle alt düzey davranışları veya hatırlama davranışlarını yokladığı söylenebilir.

En doğru yanıtı olan maddeler: Bu tür maddelerde verilen seçeneklerin hepsinde doğruluk payı vardır. Ancak seçeneklerden birisi kapsayıcı, yakın, uzak, vb. olma bakımlarından diğer seçeneklere göre daha doğru olmaktadır. Soru köklerinde daha, en, kesinlikle vb. gibi kelimeler kullanılarak seçeneklerin hepsinin kısmen doğru olduğu ancak birisinin daha doğru olduğuna vurgu yapılır. En doğru yanıtı bulduran maddelerde aynı derecede doğru olan seçenekler, "yukarıdakilerin hepsi ve yukarıdakilerin hiçbiri ifadeleri kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler seçeneklerin tümü dikkate alınmadan yanıtlandırılamaz. Ayrıca bu tür maddelerle ileri düzey davranışları yoklamak olanaklı olabilir; ancak madde formunun yazımının güç olduğu ve deneyimsiz uzmanların bu tür maddeleri fazla kullanmaması önerilir. 

Birleşik cevap gerektiren maddeler: Bu tür maddelerde genellikle kökteki sorunun birden fazla yanıtı vardır. Çoğunlukla soru kökünden önce maddeler halinde verilen açıklamalar bulunur. Bu açıklamalardan bazılar doğru yanıttır. Hem üst düzeydeki davranışların ölçülmesi gerektiğinde hem de seçenek bulmada sıkıntı yaşandığında bu madde türü kullanılabilir.

 

 

Ø  MADDE KÖKÜNE GÖRE SINIFLAMA

Kökü soru kipinde olan maddeler: Madde kökü soru kelimeleri ile ifade edilmektedir. Testlerde kullanılan maddelerin büyük çoğunluğu bu türdendir.

Kökü eksik cümle yapısında olan maddeler:

Eksik cümle tipindeki maddelerin kökü kısa yanıtlı sınavlardaki boşluk doldurma sorularına benzer. Madde kökünde bırakılan boşluğa uygun düşecek bir harf, kelime, sembol, sayı, cümle vb. seçilip işaretlenmesi stenen sorulardır. Maddelerde bırakılacak boşluğun, madde ile ölçülmek istenen davranışı yoklayıcı nitelikte olması gerekir.Bu tür maddelerin az kullanılması ve kullanıldığında da belirsizlikleri önlemek için özel bir dikkat harcanması yararlı olacaktır.


Kökü olumsuz olan maddeler:

Madde kökü değilleme ya da olumsuz kelimelerle biten maddelerdir. Olumsuz köklü madde türü, bir sorunun çok sayıda doğru yanıtı bulunduğu durumlarda veya çeldirici bulma güçlüğü yaşandığında kullanılır. Ancak olumsuz köklü maddeler olumlu maddeler içinde yer aldığında olumlu madde gibi görülebilir. Maddeyi olumsuz yapan ifadelerin "hem koyu, hem de BÜYÜK HARFLE yazılması", öğrencinin dikkatini olumsuz ifadeye daha iyi çekeceğinden kullanılması önerilen bir madde yazma biçimidir. En çok kullanılan biçimi ise olumsuz kısmın altının çizilmesidir. Bununla birlikte, öğrencilerin daima üst düzeyde bir dikkate sahip olmalarını gerektirdiğinden bu tür maddelerin bir testte mümkün olduğunca az kullanılması önerilmektedir.

 

Ø  Maddelerin Gruplanışlarına Göre Sınıflama

 Ortak köklü maddeler:Bir paragraf, bir tablo, bir grafik, bir harita, bir şekil vb. gibi materyallerle ilgili olarak sorulan iki ya da daha fazla maddeye ortak köklü maddeler denir. Bu tür maddeler, okuduğunu anlama, grafik okuma, sayılar arasındaki ilişkileri görme, tablo okuma ve bilginin ötelenmesini (transferini) ölçmek amacıyla çok kullanılır.Bu tür maddeleri yazarken kökteki bilgiye dayanması ve birbirinden bağımsız olmasına dikkat etmek gerekir. Ortak köke dayalı olarak yazılacak madde sayısı konusunda belirli bir kural olmamasına rağmen, üçten fazla olmaması önerilebilir.

Ortak seçenekli maddeler:   Bilgi ve kavrama düzeyindeki davranışları ölçmek amacıyla kullanılan bazı maddelerde aynı seçeneklerin kullanılması gerekebilir. Bu durumda söz konusu ortak seçenekler önce verilerek maddeler peşinden sıralanır. Madde köklerindeki sorular bu seçeneklere göre yanıtlandırılır. Ortak seçenekli maddelerde seçenek sayısı ile soru sayısı eşit olmamalıdır. Aksi halde sonuncu sorunun yanıtı olarak geriye kalan seçenek işaretleneceğinden ölçme sonuçlarına karışan hata artacaktır. Aynı şekilde soru sayısı seçenek sayısından fazla olduğunda da maddelerin bağımsız yanıtlanabilirliği olumsuz etkileneceğinden ölçme sonuçlarına karışan hata artacaktır. Genel olarak soru sayısının seçenek sayısından az olması veya bir seçeneğin doğru yanıt olarak birden fazla kullanılması önerilir.

 

 

Öğrenci davranışı

Madde kökü örneği

Hatırlama

Açelya bitkisinin yetişme koşulları nelerdir?

Kavrama

Açelyayı, baharda çiçek açan diğer bitkilerden ayıran nedir?

Eleştirel düşünme (yordama)

Bir açelya bitkisi, yüksek oranda alkalin ve düşük oranda asit içeren bitki besinine maruz kalırsa ne olur?

Eleştirel düşünme (değerlendirme)

Yüksek asitli toprak verilen ve yollık yaklaşık 1 metreküp yağış alan açelya bitkisi için en etkili bitki besini ne olur?

Problem çözme

Açelyanız, evinizin saçak altında tam gölgede dikilmiş olsun. Yaprakları sararmış ve bitkide iki yılda çok az bir büyüme gözlenmiş. Bu sorun için en iyi çözüm yolu nedir?

 

 

 

  

 

 

Yayın Tarihi: 11.11.2019